En sommerhilsen fra Støtteforeningen

Nyhedsbrev nr. 22 fra Støtteforeningen for Hospice Sydfyn

Indhold for nyhedsbrevet

  1. Over 200.000 kroner i støtte til Hospice Sydfyn

  2. Ny musikterapeut: Derfor elsker jeg mit job

  3. Den der lever stille

  4. Søndagsfrokost for de frivillige på Hospice Sydfyn

  5. Bevillinger fra Støtteforeningen i år

Over 200.000 kroner i støtte til Hospice Sydfyn

I 2022 donerede Støtteforeningen for Hospice Sydfyn i alt 203.897 kr. til hospice.

Pengene er gået til blomster til nyansatte, julegaver og udflugt til de frivillige, vin og chokolade til de optrædende på hospice, reparation af flyglet og tilskud til Hospice Sydfyns 10 års jubilæumsfest den 22. oktober 2022. Desuden en gave i anledning af jubilæet - nemlig skulpturen ”Fuglekvinden” skabt af den sydfynske billedkunstner Sabine Jensen. Skulpturen kan ses i foyeren.

Formand Helle Nielsen fortalte dette og mere til ved den årlige generalforsamling i Støtteforeningen for Hospice Sydfyn her i foråret 2023. Hun sagde bl.a. også:

”Ved udgangen af 2022 havde Støtteforeningen 949 enkeltmedlemmer, et fald på 55 medlemmer i forhold til sidste år. Vi havde 26 virksomhedsmedlemmer, hvilket er et fald på 1.

Ved udgangen af 2022 nåede vi - i en flot slutspurt - i mål med hele 127 ”§8a donationer” på 200 kr., som vi fortsat skal have mindst 101 årlige donationer af for at kunne opretholde vores godkendelse som velgørende organisation efter ligningsloven hos SKAT. En stor tak skal der lyde for jeres donationer og for jeres opbakning gennem året, hvilket for foreningen bl.a. betyder, at vi fortsat kan søge om delvis momsfritagelse for indkøb til hospice. I 2022 modtog vi 9.696 momskroner retur for indkøb foretaget i 2021. De samlede donationer til Støtteforeningen har for året udgjort 57.389 kr.”

Vi er fortrøstningsfulde

Økonomien har i årevis nærmest kun gået én vej. Nemlig fremad, men i 2022 blev det anderledes.

Det endte med et nettoresultat på -306.541 før udlodning til hospice, og foreningens balance pr. 31. december 2022 udviser en balancesum på 3.935.557 kr., og en egenkapital på 3.923.317 kr.

Helle Nielsen forklarer på generalforsamlingen:

”Efter Corona kom der en krig, da Rusland invaderede Ukraine. Dette har desværre været med til at præge udviklingen i Støtteforeningens værdipapirbeholdning i negativ retning, idet der i 2022 er realiseret et tab på hele 446.503 kr. Vi er dog fortrøstningsfulde og tror på, at det på den lange bane retter sig igen.”

Alle fra bestyrelsen, der var på valg, blev genvalgt på generalforsamlingen. Det gælder:

  • Allan Bojsen
  • Helle Nielsen
  • Henning Moritzen
  • Lissi Beier
  • Vibeke Bak

RevisionsFirmaet Edelbo, blev også genvalgt.

Umiddelbart efter generalforsamlingen holdt bestyrelsen sit møde nr. 100 siden stiftelsen. Det blev fejret med romkugler og en flaske Moscato, doneret af Hospice Sydfyn.

På mødet blev posterne fordelt således:

  • Helle Nielsen, formand
  • Lissi Beier, næstformand
  • Jens Pedersen, kasserer
  • Jeff Levin Westh, sekretær

Alle er altså klar til at nyt år med indsamlinger til Hospice Sydfyn.

 


 

Ny musikterapeut: Derfor elsker jeg mit job – hvert sekund

Musik virker, hvor ord ikke rækker, og er brugbar på utrolig mange områder i hospiceverdenen. Musikken spørger ikke om lov men går lige i følelserne - om man vil eller ej.

Som patient kan man blive støttet i sorgen, hjulpet ind i en sorg eller gennem en sorg, musikken kan distrahere en patient fra smerter, den kan give et åndehul, yde åndelig omsorg, den kan være livsbekræftende, også i forhold til det levede liv. Den kan skabe en stemning eller flytte en stemning.

Derfor er det vigtigt at have en musikterapeut på et hospice.

Støtteforeningen for Hospice Sydfyn har bevilget 90.000 kr. i år som løntilskud til, at musikterapeut Rikke Petersen kan være til stede 12 timer om ugen. Rikkes første arbejdsdag var onsdag den 1. marts i år. Her blev hendes store ønske gennem flere år opfyldt.

Musikkens magi

Med tværfløjte, klaver, sang, trommer og klange hjælper Rikke patienter og pårørende med de behov de har. Det kan være med individuel terapi, med musikmiljø og stemning i fællesrum eller med fællessang, der også har en positiv indvirkning på stedets arbejdsmiljø.

Nogle gange bruges musikken i tæt samarbejde med fysioterapeuten, hvor levende musik kan understøtte f.eks. massage eller træning.

Den musik der bruges, kan være alt fra nedskrevet musik til improviseret musik, sågar sangskrivning med patienterne, men det vigtige er, at det er levende musik, der med det samme kan ændre karakter, tempo eller lignende, hvis behovet er der.

Rikkes smil, venlighed og blide musik er allerede værdsat af patienter, pårørende, frivillige og ansatte, og hun suger til sig af erfaring både fra det professionelle team på Hospice Sydfyn og fra musikterapeuter på andre hospices rundt i landet.

Lang solouddannelse

Rikke stammer fra Østjylland på Horsens-Århus egnen. Hun kom først til Fyn, da hun påbegyndte 7 års uddannelse på Odense Musikkonservatorium som tværfløjtesolist. Hun har siden styrket sine kompetencer med 3 års musikuddannelse i Bruxelles og en uddannelse i Ålborg som musikterapeut.

Foruden jobbet ved Hospice Sydfyn er hun tilknyttet flere folkekirker som sanger og solist, hun giver koncerter og er musikterapeut for et netværk af demensramte.

Base i Odense

Privat bor hun i Odense sammen med sin mand, som også er musiker. De har seks sammenbragte børn i alderen 17 til 27 år, hvoraf blot den yngste bor hjemme endnu.

”Jeg har længe ønsket et job på hospice, og jeg nyder det. Det er udfordrende og livsbekræftende, og jeg kan møde hele følelsesspektret på en arbejdsdag”, siger hun og konstaterer:

"Det er derfor jeg elsker mit arbejde - hvert sekund.”

 


 

Den der lever stille

FRIBILLETTER TIL PERSONALE OG FRIVILLIGE PÅ HOSPICE SYDFYN

Som nævnt i Nyhedsbrevet: sommer 2022, blev der optaget udendørsscener omkring Hospice Sydfyn. Genlæs gerne om ulven der var løs.

Dette var til filmen, ”Den der lever stille”, som er frit baseret på Leonora Christina Skovs selvbiografiske bestseller af samme navn.

Som tak for de forstyrrelser det evt. måtte have givet, at der var megen aktivitet i forbindelse med filmoptagelserne udendørs i området omkring Hospice Sydfyn, blev der givet fribilletter til filmen til personale og frivillige, der måtte have lyst til at se filmen.

De, der har set filmen, havde meget brede synspunkter om oplevelsen: den udfordrede mig, fantastisk film, weird, hygge/uhygge, hvor mon I gemmer ulvene, ikke pengene værd, en film der kræver megen tolkning, anderledes og spændende, bog og film er ret forskellig, god, fordi emnet er vanskeligt at tage op, verdens dårligste film, et liv set gennem et barns/voksens briller, der har psykisk ustabile forældre, tragisk parodi, skandaløs og intimiderende, fik følelsen af at være et barn der ikke er elsket, kreativ film, forfærdelig den måde hospice er fremstillet på, hospice er en biting i filmen.

Både Lynch og von Trier

Undertegnede, der også blev beæret med en fribillet, havde ligeledes under denne blanding af tragedie og surrealisme en del blandende følelser. Det var som om filmen både var inspireret af David Lynch – Twin Peaks og Lars von Trier – Riget. Den var MEGET spændende, interessant, fascinerende og tankevækkende, det var om at holde fokus hele tiden. Der er meget at tænke over efter denne oplevelse bl.a.: hvad rolle spiller ulven i filmen? Under filmen fik jeg ligeledes tanken om, at det var godt nok nogle triste rammer for hospice i filmen, og muligvis var det min faglige baggrund, der fik mig til at have kritiske briller på personalets gøren og laden. Dog var disse elementer i filmen kun biting, og os, der har besøgt Hospice Sydfyn, ved at virkeligheden er en anden. Filmen kan med fordel ses flere gange.

Filmen er fortællingen om forfatteren Leonora, der efter en dysfunktionel opvækst mister kontakten til sine forældre. Man følger forfatterens egen kamp med familiehemmeligheder, fortidens traumer og tabubelagte tematikker som seksualitet og ensomhed. Da Leonora på landsdækkende TV finder ud af, at hendes mor ligger på Hospice, bliver hun suget ind i et virvar af følelser og barndomsminder, som får hende til at tvivle på, hvad der er virkelighed og fantasi. Moderen ligger altså for døden og giver sin datter skylden herfor.

Der er en ydre handling om moderens død på hospice og en indre handling om forholdet mellem mor og datter.

Puk Grasten har skrevet og instrueret filmen og omskabt historien og universet til et nyt originalt værk. Skuespillerne Frederikke Dahl Hansen og Jens Albinus ses i de bærende roller.

Tak for denne filmoplevelse fra Vibeke Bak Møller

 


Søndagsfrokost for de frivillige på Hospice Sydfyn

For at vise den store taknemlighed og anerkendelse for det arbejde de frivillige lægger på Hospice Sydfyn, blev der søndag den 26/2 afholdt en søndagsfrokost.

Denne dejlige oplevelse i fællesskabet på Hospice Sydfyn havde temaerne: Ild, Vand, Luft og Jord. Ild blev repræsenteret af fakler og ildfadet ved indgange i haven, lamper af is, glaslamper på bordene og grillet lammekøller. Vand blev repræsenteret af islamperne udenfor, isvaser med frosne påskeliljer og vandets rislen på overhead med vandfaldet. Luften blev repræsenteret af heliumballoner og Jord blev repræsenteret af de små krukker med forskellige krydderurter på bordene samt bordkortene af træ.

Køkkenet havde ”givet den gas” og havde dermed en sjov og lærerig dag både fagligt og som gæster. Menuen var inspireret af ovennævnte temaer og i 4 serveringer:

  • Velkomst: Kirr Royal
  • Vol-au-vent med høns og svampe, trancheret røget laks med æg royal, røget svinemørbrad og sprøde risottokugler.
  • Beef Wellington, Grillede lammekøller, champinonpaté, aubergineruller, fyldte portobellosvampe og pomme Anna og pommegratin.
  • Limoncello floats
  • Mocca Charlotte, safran islagkage og indbagt Brie.

En god og dejlig dag med masser af glade frivillige, der udtrykte stor taknemmelighed for dagen og det at være en del af Hospice Sydfyn.

 


Bevillinger i år

Siden nytår har du som støttemedlem været med til at donere penge til gode formål på Hospice Sydfyn:

90.000 kr. er bevilget som løntilskud til musikterapeut på hospice 12 timer om ugen. Se artikel om vores nye musikterapeut.

82.253 kr. går til at afholde to temadage for personalet med emnet ”Åndelig og eksistentiel omsorg på Hospice Sydfyn” med deltagelse af forsker Dorte Viftrup.

1.100 kr. til blomster og vin, som er givet til frivilliges jubilæer og til aktører, der har sørget for underholdning for patienter og pårørende på hospice i løbet af foråret.